This post is also available in: English Русский Deutsch 日本語

Mikä on Tavastia?

Tavastia on Hämeen latinankielinen nimi, joka viittaa Hämeen alueeseen. Nykyinen Kanta-Häme sijaitsee historiallisen Tavastian lounaispuolella ja sen kolme suurempia kaupunkeja ovat Forssa, Hämeenlinna ja Riihimäki. Etäisyydet Kanta-Hämeessä ovat lyhyitä ja tänne helposti pääsee tunnissa Helsingistä, Tampereelta ja Turusta.

Kanta-Häme tunnetaan Jean Sibeliuksen syntymäseutuna ja sen halki kulkee keskiaikainen Härkätie, jonka varrelta löydät paljon ihania kohteita, kahviloita ja majoitusliikkeitä. Kanta-Hämeen ainutlaatuisten nähtävyyksien kärkilistaan kuuluvat loistokas Hämeen linna, nostalgiset Jokioisten museorautatie ja Sibeliuksen syntymäkoti, Vankilamuseo ja Museo Militaria, Parolan panssarimuseo, Riihimäen Lasimuseo ja Metsästysmuseo, Forssan kehräämöalue ja Elävienkuvien teatteri, kansallismaisemistaan tunettu Aulanko sekä upeat Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot.

MEEN HISTORIA LYHYESTI

Kanta-Hämeen on ollut asuttuna kivikaudelta lähtien. Ensimmäinen kirjallinen maininta alueesta löytyy novgorodilaisten aikakirjasta ja liittyy ruhtinas Vladimirin vuonna 1042 johtamaan sotaretkeen. 1200-luvun loppupuolelta lähtien alueella hallitsevat ruotsalaiset, jotka Birger-jaarlin johdolla tekivät Hämeeseen ns. toisen ristiretken. 1300-luvulla Häme siirtyy linnaläänihallintoon, jonka keskipisteenä oli Hämeen linna. Suomen siirrettyä Ruotsilta Venäjälle vuonna 1809 siirtyi myös Kanta-Häme Venäjän alaisuuteen. Venäjän valta päättyi alueella vuonna 1917. 

HÄMEEN LINNA

Hämeen linna on yksi Suomen keskiaikaisista linnoista. Linnan tarkkaa rakentamisajankohtaa ei tiedetä, mutta se on kuitenkin rakennettu ennen 1200-luvun loppua ja liittyy ruotsalaisten tekemiin ristiretkiin. Ensimmäinen kirjallinen maininta linnasta on vuodelta 1308. Linnan merkitys Hämeen hallintokeskuksena on ollut keskiajalla suuri. Nykyään Hämeen linnan alueella toimii Hämeen linnan museo, Vankilamuseo sekä Museo Militaria.

ELÄVÄÄ HISTORIAA

Vuosittain Hämeen linnassa järjestetään lukuisia näyttelyitä ja teematapahtumia, joista tunnetuimpia ovat Hämeen linnan turnajaiset, Musketööripäivä sekä elokuussa järjestettävä Hämeen keskiaikafestivaali. Tule ja koe elävä historia!

FAKTAT

1042 – ensimmäinen kirjallinen maininta Hämeestä venäläisten aikakirjassa
1308 – ensimmäinen kirjallinen maininta Hämeen linnasta
175 500 – Kanta-Hämeen väkiluku
507 km2 vesistöjä
Jean Sibeliuksen syntymäkoti
Nimikkolajit: ilves, lahna, kalasääski ja Vanajavesi